Over verstandskiezen en zagen

Wanneer er een recessie aanbreekt vliegen altijd eerst ‘de externen’ er uit. Eerst de uitzendkrachten, dan de gedetacheerden en uiteindelijk alles dat niet op de eigen payroll staat. Tegelijkertijd wordt er extra scherp gekeken of bepaalde activiteiten niet geoutsourced moeten worden.
Het is altijd de vraag waarom je een externe zou willen inhuren en waarom je het niet gewoon zelf kan. Wat kan een externe nou beter dan jij zelf? Zijn externen dan echt zulke helden? En waarom heb je die zelf dan niet in dienst?
Het antwoord ligt in twee woorden: verandercapaciteit en specialisatie.
Om met de laatste te beginnen, een externe consultant is (een goeie in ieder geval wel) gespecialiseerd op een bepaald vakgebied. Hij of zij heeft relevante specifieke ervaring, volgt de trends in het vakgebied en wordt voortdurend bijgeschoold. Bovendien maakt hij vaak onderdeel uit van een (al dan niet virtueel) netwerk van collega-specialisten.

Door deze focus kan de externe veel sneller en gerichter bepaalde problemen oplossen. En wanneer dat gebeurd is, gaat ie weer weg. Het kan daarmee een hele gerichte ingreep zijn. Mooie vergelijking die ik ooit op Twitter las: je laat je neefje die net een hele mooie website voor je gemaakt heeft toch ook niet je verstandskies trekken?
Maar specialiseren kan je ook zelf. Opleidingen volgen, ervaring op doen, zou je allemaal nog zelf kunnen. Maar je hebt er de tijd niet voor. Je had al werk.
Wat we veel zien in organisaties is dat men heel goed weet wat de problemen zijn en ook hoe die opgelost moeten worden, maar dat ze te druk zijn met het blussen van brandjes, het managen van escalaties en het reguliere dagelijkse werk en er daardoor niet aan toe komen de gewenste of zelfs vereiste veranderingen door te voeren. Of zoals een ex-collega mij ooit vertelde:
Staat een man een boom om te zagen in het bos met een hele botte zaag. Hij komt er nauwelijks doorheen. Het zweet parelt over zijn hoofd. Zegt iemand tegen hem: “Zou je je zaag niet eens slijpen?”, antwoordt de man: “Nee, geen tijd, ik moet die boom omzagen!”.

Een externe consultant kan zich, geholpen door zijn specialistische kennis en ervaring, gefocust richten op het oplossen van het probleem, terwijl de ‘business as usual’ doordraait. Op de achtergrond wordt er een oplossing geformuleerd die op de achtergrond wordt geïmplementeerd, waarna de dagelijkse operatie de nieuwe werkwijze overneemt. Op deze manier hebben zij het minst last van de wijziging en gaat het voor de buitenwereld mogelijk zelfs ongemerkt voorbij.

Groeten,

Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.