Over Einstein als werknemer

“Jonge starters hebben veel zelfvertrouwen en lijden aan zelfoverschatting.” Dat is nogal wat. Het komt uit het recent verschenen boek “De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de ‘bv IK’”. Een artikel hierover is te lezen op de website van NRC. De kop van het artikel “Doodleuk mailen aan je directeur” kwam ook voorbij in Dit Was Het Nieuws (het filmpje bestaat helaas niet meer). Eigenlijk zou je dat artikel ook even helemaal moeten lezen.

Wie mijn blogs een beetje bijhoudt las al eerder over de veranderende maatschappij met meer individualisme, minder merkvastheid, personal branding en de hunker naar zelfontplooiing.

Generatie Einstein (of Y) is arrogant, brutaal, narcistisch en hedonistisch. Einstein is minder een jobhopper dan X, maar is juist wel ongeduldig en vindt afwisseling en de zoektocht naar ‘zingeving’ wel nog belangrijker.
De redenen liggen in opvoeding en onderwijs. Over het onderwijs stond onlangs een artikel in Intermediair: Ondanks alle aandacht voor het onderwijs de afgelopen decennia is het niveau van het onderwijs alleen maar minder geworden, blijkt volgens Furedi uit zo’n beetje ieder onderzoek dat ernaar gedaan wordt. Daarnaast leveren scholen en veel hogeronderwijsinstellingen ook nog eens steeds verwendere papventjes af. Want competitie is steeds meer uit het onderwijs verbannen (want zielig voor de dommeren) en complimentjes zijn de norm geworden (zou motiverend werken). Het gevolg: leren verliezen en je eigen tekortkomingen onder ogen zien, zijn verdwenen bij de nieuwe starters op de arbeidsmarkt.

En als je tijd hebt, ook dit artikel helemaal lezen!
Daarnaast heeft de mentaliteit van de huidige generatie ook gevolgen voor de keuze van de eerste baan. Einstein wil consultant worden. En denkt direct leiding te kunnen geven. Bovendien is de beweging naar ‘Het Nieuwe Werken’ hier ook door te verklaren.
De vacatures voor Young Professionals en Traineeships puilen uit de vacaturesites. De achterliggende bedrijven moeten aan de bak om de ‘verwende’ starters aan te trekken en hun best doen om het hun nieuwe medewerkers naar de zin te maken. Het bijna naief overschatte beeld dat de starters hebben van het werkende leven sluit niet zomaar aan bij de daadwerkelijke invulling van de vacature.
In sollicitatiegesprekken is duidelijk te merken dat de starters denken de wereld aan te kunnen. Een stukje verwachtingsmanagement is dus op zijn plaats.
De vraag is hoe je er voor kunt zorgen dat je wel nieuw talent aan je bindt, maar er tegelijk voor zorgt dat de medewerkerstevredenheid op peil blijft en het verloop niet te hoog. En vergeet de kwaliteit van het geleverde werk niet. Een starter gaat geen leiding geven, ondanks dat ie zelf vindt dat wel te kunnen. Ook een starter van Generatie Einstein begint gewoon onder aan de ladder. Er is veel effort voor nodig om ze dat duidelijk te maken en dus het beoogde profijt van de nieuwe medewerker te hebben.
Genoeg te doen dus nog!
Groeten,
Frank
PS: Over de kwaliteit van onderwijs gesproken. Mijn middelbare school doet ook leuk mee.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.